БългарскиEnglishРусский

Landmarks

Троянският манастир

Троянският манастир е третият по големина и един от най-прочутите манастири в България. Той е забележителен паметник на културата със своята архитектура, дърворезби и невероятни стенописи, дело на Захари Зограф. В манастирската църква „Св. Богородица“ се пази и най-прочутата чудотворна икона „Света Богородица Троеручица”.

Храмовият празник на манастира е на 15 август, когато православната църква почита Успение на Св. Богородица. По традиция празничните служби в манастира на този ден се оглавяват от Българския патриарх.

НАЦИОНАЛНО ИЗЛОЖЕНИЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ И ИЗКУСТВА ОРЕШАК

Национално изложение на художествените занаяти и изкустватаОрешак е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България. Ежемесeчно в Националното изложение се организират изложби на майстори на народните художествени занаяти и приложни изкуства, където се дава възможност на посетителите реално да участват в изработването на занаятчийски произведения и предмети.

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ – ЧЕРНИ ОСЪМ

Посетителите на Природонаучния музей в село Черни Осъм могат да видят голямото разнообразие на животинския свят в Стара планина. В трите зали на музея са представени всички обитатели на Троянския балкан и някой типични видове на българската фауна –бозайници, птици, влечуги, насекоми.

ПРАЗНИКЪТ НА СЛИВАТА

Началото му е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година. От 1997 година празникът се провежда паралелно в град Троян и Националното изложение. Традиционно се провежда в последната седмица на месец септември. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти.

Связаться с нами

Если у вас есть какие-либо вопросы, не стесняйтесь обращаться к нам.